Masennus pähkinänkuoressa

Harmittaa ja tulevaisuus näyttää toivottomalta. Pohdit, voisiko kyse olla masennuksesta ja kirjoitat hakusanan Googleen. Eteesi hyppää erilaisia masennuksesta kertovia artikkeleita ja on vaikea valita, mistä aloittaisi. Nykyinen internetin tuoma helppous tässä oman terveytensä tarkastelussa on sekä suuri uhka, mutta myös mahdollisuus. Jätä silti diagnoosien kirjoittaminen lääkärille. Masennustestikin (BDI) on nykyisin niin helppo itse tehdä netissä. Jätä tulkinnat kuitenkin lääkärille, testi voi olla sinulle vain viitteitä antava testi.

Jokaisen kokemus masennuksesta on henkilökohtainen ja kaikki oireet eivät välttämättä ole kuin oppaista. Masennus ei ole yksinkertaisin todettava sairaus, sillä fyysisiä oireita ei välttämättä ole. Mielen sairaudet ovat jonkinlainen tabu vielä tänä päivänäkin, mutta yritetään laskea tätä kynnystä puhua näistä vakavista sairauksista aina kirjoitus kerrallaan.

Terveyskirjaston mukaan masennus on yleiskäsite, jolla tarkoitetaan joko ohimenevää masentunutta mielialaa tai masennustilaa. Tällä voidaan tarkoittaa myös erilaisten sairaustilojen tai psykologisten häiriöiden oiretta. Terveyskirjaston sivut antavat kattavan tietopaketin masennuksesta ja mielestäni hyvä määritelmä, että oireiden olisi tullut jatkua kahden viikon ajan. Haluan kuitenkin muistuttaa, että oireet eivät välttämättä ole päivittäisiä tai niin radikaaleja kuin itsetuhoisuus. Sivuilla tarkennetaan vielä sitä, että masentunut mieliala tai suru reaktiona pettymyksiin tai menetyksiin ei vielä ole masennusta – itse olen sitä mieltä, että se voi hyvin laukaista pitkäaikaisen alakuloisuuden masennukseksi.

Vastaamo kertoo sivuillaan masennuksesta hieman eri lailla ja kuvaa sitä toimintakykyä lamauttavaksi ja huomattavaa kärsimystä aiheuttavaksi sairaudeksi. Samassa mainitaan myös heikko yhteydenpito ystäviin, laskenut kokemus mielihyvästä ja kiinnostuksen puuttuminen aiemmin itsestä mielenkiintoisiin asioihin. Hankala vuorovaikutus muiden ihmisten kanssa, väsymys, huono itsetunto ja vaikeus keskittyä ovat myös mainittuina tekstissä. Vastaamon listaus yleisistä masennuksen oireista oli myös melko kattava. Edelleen on huomion arvoista muistaa, että kaikki oireet eivät aina ole yleisiä oireita tai jokaista oire kohtaa ei masentunut välttämättä täytä.

Älä pelkää varata aikaa lääkärille, jos epäilet itselläsi masennusta. Älä pelkää ottaa asiaa puheeksi tuttavan kanssa, jolla epäilet olevan masennusta. Tästä sairaudesta voi parantua – minäkin yritän.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s